понеделник, 30 януари 2012 г.

Гофрети

Любимата ми рецепта за гофрети - пухкави и много вкусни


Продукти
4 яйца
10 супени лъжици захар
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша масло (може и смесено с олио)
1 ванилия
1/2 пак. бакпулвер
4 чаени чаши брашно

Приготвяне
Първо се разбиват само белтъците на яйцата като се прибавя лъжица по лъжица захарта.
В отделен съд се разбиват жълтъците.
Към тях се прибавя разтопеното масло (аз смесвам 1 пак. масло и допълвам чашата с олио). Разбива се добре с миксера.
Слага се прясното мляко и брашното(което се пресява), като се редуват последователно по една чаша от всяко- за да се разбие по-добре и не се образуват бучици. В последната чаша брашно се добавя бакпулвера и ванилията.
Накрая се изсипват белтъците и се разбъркват с дървена лъжица внимателно като я движите в кръг отгоре надолу, за да се вкарва въздух (това правило на бъркане е важно за по-доброто бухване и се използва при всички подобни смески).
Сместта се оставя да почине около 15 минути.

След това при печенето спазвайте инструкциите за употреба на самия гофретник.
При тази рецепта е достатъчно само в началото да намажете с мазнина гофретника и останалите гофрети до края се пекат, без да залепват. Количеството е голямо и са доста засищащи. Тъй като захарта не е много - могат да се ядат според вкуса както със сладко, така и със сирене подправени или дори просто така без нищо допълнително, защото са много вкусни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар