събота, 17 декември 2011 г.

Тирамису

Името на този любим италиански десерт означава буквално "Изтегли ме" или "Повдигни ме". Сладкиша се поднася със силно еспресо.
Необходими продукти:

24 бр. бишкоти
6 с.л. черно кафе
2 с.л. печено мляно кафе
2 с.л. бадемов ликьор
 4 бр. яйчни жълтъка
75 г. захар
2 капки ванилов екстракт
350 г. Маскарионе (сметанова извара)
2 с.л. лимонов сок
250 мл. сладка сметана
1 с.л. прясно мляко
25 г. бадеми, леко изпечени
2 с.л. какао на прах
1 с.л. пудра захар
настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:
1. С половината бишкоти се покрива дъното на стъклена купа или тортен съд.
2. Кафето с кафето на прах и бадемовия ликьор се разбъркват. Бишкотите се заливат с половината от тази смес.
3. Яйчният жълтък със захарта, ваниловия екстракт и лимоновата кора се разбиват с миксер на водна баня до кремообразна гъста каша. В никакъв случай сместа не трябва да е гореща. Сместа се снема от печката.
4. Маскарионе се бърка с лимоновия сок в съд до гладка смес.
5. Маскарионе и разбития яйчен крем се смесват и разбъркват. Половината от сместа се излива върху бишкотите и се заглажда.
6. Върху него се нарежда втората половина бишкоти, залива се отново с кафяната смес и останалия крем се изсипва. Поставя се в хладилника за около 2 часа.
7. За гарниране сметаната и млякото се разбиват и нанасят върху десерта. Поръсва се с бадеми. Десерта се поръсва с какао и пудра захар и веднага се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар