събота, 17 декември 2011 г.

Ябълков Щрудел

Лек плодов пай с пълнеж от ябълки, стафиди и бадеми.
Необходими продукти:

450 г. пухкаво тесто
110 г. обикновени бисквити
1 с.л. канела
3 с.л. захар
1 с.л. наст. лимонова кора
110 г. стафиди
50 г. смляни бадеми
4 бр. големи ябълки
2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:
1. Затоплете фурната на 190C.
2. Намажете леко лист пергаментова хартия.
3. С точилка разточете половината от пухкавото тесто във форма на правоъгълник с размери  
30х15 см и го поставете на подготвения пергамент.
4. Напръскайте тестото с предварително натрошените бисквити, канелата и захарта без външните 1,3 см от всеки край.
5. В малка купа смесете лимонената кора, стафидите и бадемите.
6. Разпределете стафидената смес равномерно върху бисквитите.
7. Наредете ябълките (предварително почистени и нарязани) отгоре.
8. Разточете останалата част от тестото във формата на правоъгълник.
9. Намажете краищата на долния слой тесто с горния.
10. Внимателно покрийте долния слой тесто с горния.
11. Направете няколко напречни разреза в горния слой на тестото на разтояние 1,3 см от края на тестото.
12. Накъдрете краищата на щрудела с вилица, за да залепите двата слоя тесто.
13. Намажете щрудела с яйце.
14. Печето го 45 минути, докато стане златист на цвят.
15. Оставете го да изстине. Порасете го с пудра захар.
16. разделето го на 6 парчете.
17. Сервирайте го със сладолед или крем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар