събота, 17 декември 2011 г.

Шоколадов пандишпан

Любимият десерт на любителите на шоколада.
Необходими продукти:

Шоколадов пандишпан:
115 г. полусладък шоколад
250 мл. прясно мляко
150 г. брашно
2 г. сол
2,5 ч.л. бакпулвер
Три четвърти чаена лъжица сода за хляб
4 бр. яйца
1,5 ч.л. ванилия

Шоколадова глазура:
225 г. полусладък шоколад
6 с.л. пастително масло
580 г. пресята пудра
2 ч.л. ванилия
175 г. сметана

Начин на приготвяне:
Шоколадов пандишпан:
1. Затоплете фурната на 170C.
2. Намазнете и набрашнете две кръгли тави за торта с диаметър 22 см.
3. В малка тенджерка загрейте шоколада и прясното мляко на слаб огън, докато шоколадът се разтопи. Вдигнете го от огъня.
4. В средно голяма купа пресейте и смесете брашното, бакпулвера и содата за хляб.
5. В голяма купа разбийте жълтъците (предварително отделени от белтъците), пудрата захар и ванилията с миксер, докато бухнат.
6. Добавете шоколада към жълтъците.
7. Прибавете и брашнената смес.
8. В чиста, средно голяма купа разбийте белтъците, докато станат гъсти и пухкави.
9. Постепенно добавете белтъците към шоколада на порции по една трета.
10. Пресипете тестото в двете приготвени тави.
11. Печете блатовете 45-50 минути, докато клечката, боцната в центъра, остане чиста при изваждане.
12. Оставете блалтовете да изстинат в тавите 5 минути.
13. Обърнете ги върху телени скарички и ги доохладете.

Шоколадова глазура:
1. В тенджерата с двойно дъно разтопете маслото и шоколада.
2. В средно голяма купа разбийте с миксер пудрата захар, ванилията и крема.
3. Добавете разбитата смес към шоколада. Оставете я на огъня 5 минути. Ако сместа се сгъсти се прекалено, добавете от сметаната.
4. Вдигнете я от огъня.
5. Намажете изстиналия пандишпан с глазурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар