петък, 23 декември 2011 г.

Маслена крем торта "Тиа-Мария"

Лека шоколадово-орехова торта. Идеална е за всякакви поводи.
Необходими продукти:

150 г. брашно
3 ч.л. бакпулвер
25 г. какао на прах
3 бр. яйца
175 г. краве масло
175 г. захар
50 г. счукани орехи

За пълнежа и отгоре:
600 г. готов крем ванилия
3 с.л. ликьор
50 г. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
1. Загрява се фурната на 160C. С масло се намазват две кръгли форми с диаметър 18 см. Брашното, бакпулвера и какаото се пресяват в голяма купа. Яйцата, маслото, захарта и орехите се добавят и се размесват с дървена лъжица или бъркалка, докато сместа стане пухкава.
2. Сместа се разделя в подготвените форми, заглажда се отгоре и се пече 35-40 минути, докато тестото бухне. Блатовете внимателно се изваждат и се поставят върху решетка да изстинат.
3. За пълнежа се смесват в купа ваниловият крем и ликьора и се разбиват много добре.
4. Двата тортени блата, се разрязват на половинки хоризонтално, за да се получат 4 блата. Поставят се в тортена чиния и между тях равномерно се намазва с пълнеж.
5. Края на тортата се намазва с предварително опечените кокосови стърготини, като кокосовите стърготини се разстилат върху хартия, тортата се държи добре отдолу и отгоре и края се облепва. Тортата се поставя в тортена чиния и богато се намазва с пълнежа и най-вече по ръба.
6. Бавно се загрява 75 г. захар в тенджера. Когато се разтопи се добавят 50 г. натрошени орехи. Сместа се оставя на хартия да изстине и да се втвърди. Разчупва се на парчета с точилка. С полученият крокант се посипва тортата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар