понеделник, 19 декември 2011 г.

Карамелизирани портокали

Тайната на този екзотичен десерт е в портокаловият ликьор.
Необходими продукти:

6 бр. големи портокали
225 г. захар
250 мл. вода
6 бр. карамфил
4 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:
1. Корите на два портокала се нарязват на тънки ивици.
2. Корите се слагат във вода и се поставят на слаб огън за около 5 минути. Прецеждат се през сито, водата се запазва.
3. С остър нож се снима кората от всички портокали до месестата част. След това всеки портокал се нарязва напречно на четири резена. Резените се събират с клечка за зъби. Портокаллите се нареждат във форма за сладкиш.
4. Захарта, водата и карамфила се поставят в тенджера да врат, докато захарта се разтопи напълно. После без бъркане се оставя да ври силно, докато се получи златисто кафяв сироп. Снема се от печката и към него внимателно се налива водата от корите на портокалите.
5. Още веднъж полученият сироп се слага на печката, докато се смеси добре. Снема се от печката и към него се добавя ликьора. Върху портокалите се излива горещият сироп.
6. Корите се разпределят равномерно върху портокалите, съда се покрива с фолио и се оставя да изстине. След това се оставят в хладилника за 3 часа.

Съвет: Най-добре е десерта да престои в хладилника 24 часа, като от време на време портокалите се обливат със сиропа, за да се получи пълно мариноване. Преди сервиране внимателно се отстраняват клечките за зъби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар