неделя, 18 декември 2011 г.

Сицилианско плодово руло

Този сладкиш, който се приготвя с ядки и изсушени плодове в маслено тесто, като десерт е малко тежък и най-добре пасва с чаша кафе за следобед.
Необходими продукти:

250 г. брашно
0,5 ч.л. бакпулвер
130 г. краве масло
40 г. захар
2 бр. яйца
50 г. сушени фурми
50 г. сушени смокини
75 г. сушени кайсии
50 г. орехи
1 ч.л. настъргано индийско орехче
1 с.л. пудра захар
1 ч.л. канела
лимонова есенция
настъргана кора на един лимон и един портокал

Начин на приготвяне:
1. Брашното и бакпулвера се пресяват в купа, добавя се маслото и се стрива на ронливо тесто.
2. Захарта, лимоновата и портокаловата кора се смесват и се добавят към тестото.
3. Прибавят се яйцата и всичко се омесва в маслено тесто.
4. Тестото се разточва в кръг с дебелина около 1 см.
5. Всички плодове и ядки (нарязани на ситно), индийското орехче и лимоновата есенция се смесват в купа. Добавя се 2 с.л. захар, едно яйце, 2 с.л. прясно мляко и се разбърква. Сместа се разтила върху тестяната площ, оформя се руло и краищата му се притискат добре. Рулото се поставя с края надолу върху намазана с мазнина тава.
6. Пече се в предварително загрята на 180C фурна за 35-40 минути. Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар и канела.

1 коментар: