неделя, 18 декември 2011 г.

Медни сладки

Сладки, които остават ароматни и свежи дълго време.
Необходими продукти:

175 г. краве масло
130 г. кафява захар
250 г. планински мед
275 г. брашно
2 с.л. натрошени хрупкави бисквити
2 ч.л. бакпулвер
2 бр. яйца
150 мл. прясно мляко
1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:
1. Плоска тава с размери 18х28 см се намазва с масло и се покрива с пергаментна хартия. Разбива се маслото и към него се добавя захарта и половината от меда. Сместа леко се затопля на котлон.
2. Брашното, бакпулвера и подправките се пресяват в купа, в средата се оформя дупка, в която се излива маслео-медната смес. Всичко добре се разбърква.
3. Към полученото тесто се добавят яйцата и млякото.
4. Тестото се изсипва в предварително приготвената форма. Пече се в предварително нагрята до 180C фурна за около 50-60 минути. Сладкиша е готов, когато вкарана в него игла, след изваждането остане чиста. Останалата мед и канела се атоплят и се изсипват върху сладкиша.
5. Готовият сладкиш се оставя да изстине и попие. Нарязва се на квадрати.

Съвет: Към тестото може да се добави и две супени лъжици горчив портокалов мармалад.

1 коментар: