вторник, 20 декември 2011 г.

Шотландски плодов сладкиш

 Този класически, ароматизиран с уиски шотландски сладкиш е идеален за следобедния чай.
Необходими продукти:

175 г. стафиди бели
175 г. стафиди черни
150 г. смесени цитросови кори- накълцани
0,5 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
200 г. брашно
175 г. краве масло
175 г. кафява захар
4 бр. яйца
настъргана кора от половин лимон
50 г. бадеми
3 с.л. уиски

Начин на приготвяне:
1. Двата вида стафиди и смесените кори се поставят в купа, заливат се с уиски и се оставят да престоя една нощ (покрити). От време на време се разбъркват.
2. Загрява се фурната на 160C. Намазва се с масло кръгла форма с диаметър 18 см. Брашното, бакпулвера и солта се пресяват в голяма купа.
3. В отделен съд се разбиват до пяна маслото със захарта, след което се добавят постепено яйцата.
4. Брашното, накиснатите плодове и лимоновата кора се смесват и се разбъркват добре.
5. Получената смес се изсипва в приготвената форма и се заглажда. Пече се 30 минути, след което се изважда от фурната. Върху готовият сладкиш се подреждат бадемите и отново се поставя във фурната за още един час. Оставя се във формата да изстине 15 минути, след това се изважда върху чиния и се оставя да изстине.

Съвет: Времето за печене може да варира. С клечка боцнете в средата на сладкиша. Ако остане чиста след изваждането десерта е готов, в случей че по клечката полепне, повторете теста след 10 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар